Inloggen

Opleidingen en Instituten

Gebitsverzorger

Zowel niet-dierenartsen als dierenartsen die werk verrichten om de orale en dentale status van een paard te verbeteren. Kwaliteit van werk varieert van gebitsverzorger tot gebitsverzorger. Alhoewel gebitsverzorgers zonder enige vorm van opleiding hun beroep uit kunnen en mogen voeren, bestaan er inmiddels verschillende beroepsgroepen die onderwijs en certificering aanbieden om het niveau van werk te verbeteren.

 

NVVGP

De Nederlandse Vereniging voor gebitsverzorging bij het Paard. De Vereniging organiseert jaarlijkse bijscholing en biedt een certificeringstraject aan tot gecertificeerd NVVGP gebitsverzorger. Note: wij zijn geen opleiding. Wij verzorgen alleen een certificeringstraject voor actieve gebitsverzorgers en dierenartsen.

 

AED

De Academy of Equine Dentistry in de USA, is ‘s werelds grootste instituut om opgeleid te worden tot gebitsverzorger voor paarden. Hier volgen zowel dierenartsen als niet-dierenartsen samen theoretisch en vooral praktisch onderwijs. Na de opleiding die in totaal 6 ½ week duurt mag geprobeerd worden examen af te leggen.

 

IAED

De IAED is in de USA de grootste vereniging. Jaarlijks organiseren ze een congres en verschillende workshops en je kunt er theoretisch en praktisch examen afleggen.

 

IGFP

De IGFP is de vereniging op gebied van gebitsverzorging in Duitsland. Ze organiseren jaarlijks een goed congres en verschillende praktische cursussen. Vele Duitse dierenartsen en niet-dierenartsen, maar ook een aantal Nederlandse, hebben het IGFP certificeringstraject afgerond.

 

Dierenarts

Gedurende de opleiding tot dierenarts en vooral binnen het traject tot paardenarts wordt er meer en meer aandacht gegeven aan de gebitsverzorging. Op deze manier hebben de meeste dierenartsen kennis met betrekking tot het paarden gebit.

Een belangrijk voordeel is het feit dat alleen de dierenarts legaal medicijnen mag verkopen en intraveneus toe mag dienen. Een niet-dierenarts is wettelijk in overtreding wanneer deze een paard van een klant een prikje geeft en kan hiervoor juridisch in de problemen komen. Alleen de dierenarts heeft dankzij zijn of haar opleiding de bevoegdheid en kunde om operatieve ingrepen in de paardenmond uit te voeren. Dit zijn overigens meestal behandelingen waarbij sedatie, pijnstilling, ontstekingsremming en soms antibiotica nodig zijn.

Helaas is het niet zo dat iedere dierenarts automatisch een goed gebitsverzorger is. Aanvullende opleiding in de richting tandheelkunde paard is hedendaags gelukkig ook binnen de diergeneeskunde een feit en vele dierenartsen volgen hetzelfde onderwijs als niet-dierenartsen om naast dierenarts ook de titel gebitsverzorger te behalen.

 

Specialist

Sinds een aantal jaar bestaat er binnen de diergeneeskunde in Europa een specialisatie om de titel European Diplomate in de tandheelkunde bij het paard te behalen. Deze specialisatie omvat alles met betrekking tot de tandheelkundige paardenzorg: van preventieve gebitsbehandeling tot de chirurgische behandeling van de lastigste gebitsaandoeningen. In Nederland zijn er nog geen specialisten in dit vakgebied werkzaam.

Online educatie

https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/toc/10.1001/(ISSN)2042-3292.equine-dental

img_09742